Proč je komunikace mezi UI/UX designérem a vývojářem důležitá?

Proč je komunikace mezi UI/UX designérem a vývojářem důležitá?

Jaké jsou časté problémy mezi designéry a vývojáři? Přečtěte si, jak zlepšit jejich komunikaci a odstranit mezi nimi barikádu.

Ve zrychleném světě webů a aplikací je mezi designéryvývojáři zcela zásadní komunikace. Týmy často naráží na problémy. Designéři nerozumí vývojářům a vývojáři zase designérům. A přitom má jejich práce tolik společného. Oba míří stejným směrem – tvoří produkt se stejným obchodním cílem.

Často mezi designérem a vývojářem vznikají nedorozumění. To protože se na věci dívají z různých úhlů. Jedno je jasné. Oba se snaží pracovat efektivně a dodávat co nejlepší výsledek. Snaží se budovat úspěšný produkt:

Co úspěšný produkt znamená?

  • produkt nabízí perfektní uživatelskou zkušenost,
  • skvěle vypadá,
  • působí harmonicky,
  • má hlavu a patu,
  • ale hlavně funguje tak, jak se očekává.

Při vývoji webů nebo aplikací není prostor na chyby. Důležité je, aby se designér a vývojář vzájemně pochopili. Výběr stejných not pro obě strany zajistí úspěch digitálního produktu.

„Hádky“ mezi designem a vývojem

Pokud UI/UX designéři a vývojáři pracují odděleně, hrozí riziko, že nastanou kolize mezi vizuálem, funkčností i logikou webu nebo aplikace. Začnou vznikat spory a hádky o tom, kdo a za co může. A problém se prohlubuje, pokud obě strany společně nespolupracují a každý sedí v jiné místnosti.

Když se týmy designérů a vývojářů spojí dohromady, dokáží dodat perfektní výsledek. Musí ale umět potlačit ega a vyjít si vstříc. Pokora a respekt je na správném místě. Když každý využije své poznatky naplno a zohlední požadavky druhé strany, je to win-win.

Mezi designovým a vývojovým týmem bývá barikáda.

Časté problémy mezi designéry a vývojáři

  • Dostatečně mezi sebou nekomunikují.
  • Některá ze stran nezná obchodní cíle.
  • Každá strana má jinak nastavené priority.
  • Vývojáři se cítí druhořadí.
  • Designéři snědli moudrost světa.

Snažte se tyto problémy odstranit a zajistíte lepší výsledky týmu.

Design i vývoj sdílí stejné parametry produktu.

Co přináší kolaborace designérů a vývojářů?

1. Sjednocení vize

Spolupráce designérů a vývojářů musí fungovat na jedničku. Obě strany se musí posouvat stejným směrem. Měli by znát vizi a cíle produktu. Proč a za jakým účelem se tvoří? Jaké jsou priority a co je podstatné řešit?

2. Efektivnost a rychlost

UI/UX designéři se soustředí na to, aby porozuměli chování a potřebám uživatelů webu nebo aplikace. Snaží se, aby uživatelské rozhraní nejen dobře vypadalo, ale aby bylo intuitivní a nabídlo uživateli přesně to, co potřebuje. A to je super.

Ale je žádoucí přizvat k diskuzi i vývojáře. Co se totiž „na papíře“ zdá jako brnkačka, pro vývojáře může znamenat týden vývoje navíc. A to se prodraží. Je potřeba vybrat takové řešení, které funguje dobře a bude technicky zvládnutelné v čase, který máte vyhrazený.

Když designéři a vývojáři spolupracují, zvyšují společně efektivitu práce. Snižují množství slepých uliček, nedělají chyby a dostávají se k cíli o dost rychleji. Potenciální problémy mohou být zavčas podchyceny a vyřešeny. A to šetří zdroje (lidi, peníze i čas).

3. Řešení problémů s nadhledem

Když na řešení problému spolupracují kreativní designéři a technicky založení vývojáři, je mnohem větší prostor, že najdou inovativní řešení. Dobře vedené diskuze vedou k otevření kreativní studny. Objevují se nová řešení a přístupy, která některá ze stran nemusela dříve vidět.

A stává se to často. Designér se považuje za boha a myslí si, že ví vše. Najednou promluví tichý vývojář a navrhne „wow XYZ“ řešení.

Stalo se mi vícekrát, že se do diskuze zapojil vývojář. K mému údivu přišel s řešením, které mě vůbec nenapadlo. Nepodceňujte vývojáře. Mnozí z nich jsou šikovní i v designu.

Jak zlepšit týmovou komunikaci mezi designérem a vývojářem?

Ke zlepšení vztahů a komunikace mezi designéry a vývojáři stačí málo:

1. Zakládejte na otevřené komunikaci mezi oběma týmy

Aby si designéři a vývojáři neházeli klacky pod nohy, na klíčové schůzky zvěte obě strany. Jen tak zajistíte, že budou mít členové týmu stejně nastavené priority.

Zkuste jednou nebo víckrát do týdne pořádat pravidelné mítinky nebo stan-upy, kde se obě strany navzájem vyslechnouvymění názory. Designéři tak konečně spatří vývojáře osobně a vývojáři si naopak rozšíří obzory a vystoupí z „kódové“ bubliny.

Propojte designéry a vývojáře komunikační platformou, kterou si sami po domluvě vyberou a která pro ně bude efektivní. Běžte jim naproti a dopřejte jim nástroj, který jim bezstarostnou komunikaci umožní. Zvýšíte motivaci řešit problémy společně.

Pro designéry a vývojáře pořádejte pravidelná setkání.

2. Začleňte vývojáře do designového procesu

Zapojení vývojářů do rané fáze designové procesu pomůže pochopit vizi projektu, nastavené cílepožadavky. Vývojáři dokážou vnést do diskuze vlastní názory.

Jen se zamyslete. Je přeci škoda nechat placené profíky zavřené vedle v kanceláři. Přispět mohou svým technickým vhledem a dokáží dopředu zmínit možná rizika a omezení ve vývoji. Využijte toho. Ptejte se jich na názor.

Vyzkoušejte jim položit tyto otázky:

  1. Tady máme řešení problému. Dává vám smysl?
  2. Udělali byste to lépe a případně jak?

Vývojáři se budou cítit vítáni a na stejné lodi. Otevřou se a rádi přispějí svým názorem.

3. Pořádejte sprintové workshopy

Svolejte designéry a vývojáře a vyzkoušejte sprinty, kde budou obě strany spolupracovat, tvořit nápady, prototypovatřešit problémy společně. Vzájemně si probudí nové myšlenky a zlepší se týmová komunikace.

Design a vývoj jde ruku v ruce

Doba se posunula. Vedením firem začínají docházet výhody, které vyplouvají na povrch, když mezi sebou designéři a vývojáři úzce spolupracují.

Prolněte požadavky designérů a vývojářů dohromady a dovolte jim mezi sebou více komunikovat.

Týmová spolupráce nabízí:

  • Rychlost: rapidně se zrychluje vývoj produktu.
  • Lepší komunikace: minimalizuje komunikační šum.
  • Méně chyb: snižuje se riziko udělání chyb.
  • Pochopení: přichází pochopení obchodních cílů.

Pokud se vaši designéři s vývojáři stále neznají, je to na zamyšlení. Máte-li interní designérský a vývojový tým, umístěte je na „stejné patro“. Zařiďte, aby o sobě pravidelně věděli a vycházeli spolu. Pokud pracujete s externími týmy, pozvěte vývojáře i na ty mítinky, o kterých si myslíte, že se jich účastnit nemusí. I vývojář musí chápat vize, obchodní cíle a zamýšlená designová rozhodnutí.

Designui je místo, kam chodí zajímaví lidé z oboru tvorby webů a aplikací

40
+

Tolik společností s námi hledalo profíka

600
+

Tolik lidí je přihlášeno k odběru článků

2.9k
+

Členů ve FB skupině pro designéry a tvůrce